03 september 2018

Ringborge i Danmark


TV-kanalen DK4 havde i dag en udsendelse med Stefan Howitz: Arkæologien rundt: Borgring 2018.

Indtil i dag er disse ringborge fundet: Aggersund, Fyrkat, Nonnebakken, Trelleborg og Borgring. Der ligger muligvis også en i Sverige.
Udsendelsen redegjorde for den nyeste teori om dem.
Ringborge i Danmark

Den tysk-romerske kejser Otto den første angreb Dannevirke 973, men døde samme år. Herefter var hans søn Otto den Anden en konstant trussel mod Danmark indtil sin død 983.
Fra et islandsk skjaldekvad ved man, at Harald Blåtand indkaldte den norske høvding Håkon Jarl i Norge til at komme og hjælpe med at forsvare Dannevirke, og man antager at han også indkaldte de danske høvdinge til at hjælpe med Danmarks forsvar, hvorfor der blev brug for tilflugtsborge for de gamle, kvinder og børn, der blev hjemme, nu hvor de våbenføre mænd ikke var hjemme.
Teorien underbygges af, at der ikke er ringborge i det sydlige Jylland, for der kunne krigerne hurtigt komme til undsætning.
Ringborgene var kun i brug en halv snes år.
Da Harald Blåtand gjorde danerne kristne, blev truslen sydfra mindre, da der ikke var brug for et korstog mod Danmark.
Samtidig rykkede magtens centrum fra Jelling til Lejre og Roskilde.
De andre teorier går på, at borgene har været træningslejre for kongens krigere eller at Harald Blåtand som rejsekonge har haft kongsborge rundt omkring i sit rige.
Som en lille detalje kan nævnes, at den vølve, der er begravet på Fyrkat med vølvestav og hallucinerende urter i en lille pose, bar en dåsefibel, der mangler en af de små markante sølvfigurer. Den manglende sølvfigur er fundet i Borgring, så hun har været med rundt på kongens ringborge.
Vølven fra Fyrkat




Ingen kommentarer: